Enerji Verimliliği Proje Toplantısı Erivan’da gerçekleşti

Enerji Verimliliği Proje Toplantısı Erivan'da gerçekleştiTrakyakent Belediyeler Birliği’nin uzmanlık desteği verdiği, “Karadeniz Havzası Binalarda Enerji Verimliliği Planı” projesinin ikinci toplantısı Ermenistan’ın Erivan şehrinde gerçekleştirildi.
Trakyakent Belediyeler Birliği’nin uzmanlık desteği verdiği, Tekirdağ Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nün ve Samsun Büyükşehir Belediyesinin ortak olarak yer aldığı, kentlerdeki binaların enerji verimliliğinin görüşüldüğü uluslararası “Karadeniz Havzası Binalarda Enerji Verimliliği Planı” projesinin ikinci toplantısı Ermenistan’ın Erivan şehrinde gerçekleştirildi.

Toplantıya Tekirdağ ve Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Yunanistan’dan Kavala Belediyesi’nin yanı sıra; proje ortakları Romanya’dan Galati Belediyesi, Moldova’dan Cahul Belediyesi, Ukrayna’dan Mykolayiv Belediyesi, Yunanistan’ın Democritus Üniversitesi, Romanya’nın Dunarea De Jos Üniversitesi, Ermenistan’ın Ermenistan-Amerika Üniversitesi ile “Yenilebilir Kaynaklar ve Enerji Verimliliği Vakfı”ndan yetkililer katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Ermenistan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Areg Galstyan “Ermenistan, Enerji Verimliliğinin sağlanması yolunda çok aşama kaydetti. Bu konuda yapılan birçok yatırım mevcut bu Mart ayında Erivan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesinde Enerji Verimlilik Laboratuarı (EVL) açıldı. EVL, BM Gelişim Programı (UNDP) finansmanıyla “Binaların Enerji Verimliliğinin Yükseltilmesi Projesi” çerçevesinde hayata geçirildi.Bu proje çerçevesinde, UNDP Erivan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesine  12 cihaz ve alet tahsis etti. Bu düzenekler binaların enerji verimliliğine ilişkin meteorolojik ve termo-fizik ölçümler yapılması olanağı sağlamakta, verileri doğrudan bilgisayara aktararak grafik resimlerle bunları gözler önüne sermektedir. Laboratuvar, bu alanla bağlantılı eğitim veren diğer yükseköğretim öğrencilerine de açık olacak. Böylesine yenilikler yenilikler yaşanırken yedi ülkenin temsilsilcisini selamlamak çok güzel” dedi.

Mantolaması olmayan binalar üşüyor
Yürüttükleri projenin önemine vurgu yapan Tekirdağ Belediye Başkanı Op. Dr. Adem Dalgıç “Yurtdışından eş yerel yönetimler ile diyaloglarımız kurulduğundan bu yana hep birlikte bir havza projesi ve bölgeyi ilgilendiren çağdaş bir Avrupa Birliği projesi yapmaya karar verdik. Ülkemizde son 5 yıldır giderek yükseltilen bir değer var. Bu değer binalarda enerji verimliliğidir. Çünkü Türkiye ciddi boyutta enerjide dışa bağımlı bir ülkedir. Petrolü ve enerji kaynaklarını ithal etmek zorunda olan ve enerji harcamasının yüzde 15’ini sadece kendi kaynaklarından karşılayabilecek durumdadır. Geri kalan yüzde 85’ini ithal etmek zorunda kalıyor. Bu ithal edilen değer de yaklaşık 50 milyar dolarlık bir ithalat ölçeğine ulaşıyor. Bu 50 milyar dolarlık enerji ithalatının yüzde 30’u yani 15 milyar dolarlık kısmı konutlarda yakıt olarak kullanılıyor. 15 milyar doların yüzde 30’unu tasarruf edebilsek, izolasyonu ve tecridi olmayan kötü binalarda kullanmamak gibi bir tedbiri alabilsek senede 5 milyar dolar gibi bir kazancımız olur diye düşünüyorum. Türkiye, ısı izolasyonu, mantolaması ve tecridi yeterli olmayan yaklaşık 7 milyon konuta sahiptir” dedi.

Amacımız sadece ısı izolasyonu değil
Tekirdağ Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğünden Sorumlu Başkan Yardımcısı Sinan Çetiz, “Avrupa Birliği tarafından finanse edilen projemizdeki amaç sadece binalarda ısıyı izole etmek, ısı tasarrufu yapmak değil veya dolaylı olarak enerji tasarrufu yapmak da değil. Bizim için daha önemli olan emisyon değerlerini aşağıya çekmek, karbon monoksit ve karbondioksit emisyonlarının aşağıya çekilmesi ve insan sağlığını çok etkileyen hava kalitesini yükseltilmesidir. Bu proje ile bu amacımızı sadece belediye binalarında sağlarken makro projelerin önünü açacağımız inancındayım” dedi.

Projenin yürütülmesinden sorumlu Proje Koordinatörü Aykut Bilgiç “Bu bağlamda yürütülen çalışmaların gerçeğe dönüştürülmesi aşamasında Türkiye’de bulunan diğer bölge birliklerinin de işbirliklerine gereksinim duyabiliriz. Projemiz Uluslararası kurum ve kuruluşların ortak katılımıyla iki yıl boyunca uygulanacak. Projemizin ilk açılış ve basın toplantısı Ağustos ayının başlarında Samsun Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleşmişti. İkinci toplantımız için ise Tekirdağ Belediye Başkanlığını temsil etmek üzere Ermenistan’ın Erivan şehrine geldik. Gerçekleşecek toplantılar ile proje ortağı ülkelerde enerji verimliliği mevcut veri tabanlarının güncellenerek optimize edilmesi, bunun sonucunda kurgulanacak iyi uygulama örnekleri ile sanayi, ulaşım ve konut alanlarında enerji verimliliği pilot projeleri gerçekleştirilecektir” dedi.

Haber: Trakyakent

http://www.trakyakent.gov.tr/haber.php?id=1126